Jadłospis

Dzień Alergeny I danie II danie
19.02.2024  

Alergeny: 1, 3, 7, 9

Zupa krem z groszku z grzankami kopytka z serem twarogowym polane masłem i cukrem ,kompot
Poniedziałek
20.02.2024 Alergeny: 1, 3, 7, 9 Zupa rosół z ryżem i zieloną pietruszką kotlet mielony ,ziemniaki

,buraczki ,kompot

Wtorek
21.02.2024 Alergeny: 1, 3, 7, 9

       

Fasolka po bretońsku bułka kanapka mleczna ,kompot Fasolka po bretońsku bułka ,kanapka mleczna ,herbata z cytryną
Środa
22.02.2024 Alergeny: 1, 3, 7, 9, Zupa kalafiorowa na śmietanie z makaronem ,udziec z kurczaka z pieca ,ziemniaki ,surówka z sałaty lodowej z pomidorem i ogórkiem sosem winegretem, kompot 
Czwartek
23.02.2024 Alergeny: 1, 3, 7, 9,4 Zupa krem z selera groszkiem ptysiowym ryba miruna po grecku,ziemniaki ,kompot 
Piątek
14.02.2024 Kiełbasa z pieca z cebulką ,chleb z masłem ,ketchup ,musztarda ,herbata z cytryną

 

 

Alergeny: 1, 3, 7,10,6

Zupa szpinakowa z ziemniakami ,jajko gotowane w sosie musztardowym ,ziemniaki surówka kapusty pekińskiej z marchewką i kukurydzą ,kompot

Alergeny: 1, 3, 7,9

   Mufinki własny wypiek ,kako 

Dieta mleko na ciepło

 

 

 

Alergeny: 1, 3, 7,

Środa
 

 

15.02.2024

 

Płatki kukurydziane na mleku ,pól bułki nutella ,kawa zbożowa

 

Dieta pól bułki z dżemem

 

 

 

Alergeny: 1, 3, 7,5

Zupa barszcz czerwony z tortelini filet z piersi kurczaka saute  z sosem  pieczarkowym ,ziemniaki ,ogórek konserwowy ,kompot

 

 

Alergeny: 1, 3, 7,9

Kolorowe kanapki z polędwicą drobiową ,pomidor ,ogórek ,zielona sałata ,herbata z cytryną

 

 

Alergeny: 1, 3, 7,

Czwartek
16.02.2024 Jajecznica na maśle z cebulką ,pieczywo mieszane z masłem ,herbata z cytryną

Alergeny: 1, 3, 7,

Zupa krem z pomidorów z groszkiem ptysiowym ,paluszki rybne ,kasza jęczmienna z warzywami ,kompot       

 

Alergeny: 1, 3, 7,4,9,12

Jogurt owocowy krążki ryżowe,

 

 

 

Alergeny: 1, 3, 7,

Piątek

 

Dodatkowo na salach dostępna jest woda dla dzieci, które chcą pić.

Od dnia 13 grudnia 2014 r. weszła w życie ustawa, która nakazuje udzielanie informacji o zawarciu substancji alergizujących w poszczególnych daniach. W związku z tym od dziś na jadłospisie będzie można znaleźć poszczególne alergeny, jakie zawiera konkretne danie. Alergeny są ponumerowane.

W szkole stosuje się następujące przepisy zawarte w niżej wymienionych dokumentach:

  1. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. (Dz. U. z 2016r. poz. 1154)
    w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.
  2. Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 24 lipca 2015r. (Dz. U. z 2015r. poz. 1113)
    w sprawie warunków organizowania kształcenia, wychowania i opieki dla dzieci i młodzieży niepełnosprawnych, niedostosowanych społecznie i zagrożonych niedostosowaniem społecznym.
  3. Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006r. (Dz. U. z 2017r. poz. 149)
    o bezpieczeństwie żywności i żywienia

Podstawowe alergeny pokarmowe:

Numer alergenu Nazwa alergenu
1 Zboża zawierające gluten (pszenica- w tym orkisz i pszenica khorasan, żyto, jęczmień, owies, hybrydowe) a także produkty pochodne.
2 Skorupiaki i produkty pochodne.
3 Jaja i produkty pochodne.
4 Ryby i produkty pochodne.
5 Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
6 Soja i produkty pochodne.
7 Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8 Orzechy drzewne: laskowe, włoskie, brazylijskie, nerkowca, pekan, pistacje/orzechy pistacjowe, makadamia, migdały
9 Seler i produkty pochodne.
10 Gorczyca i produkty pochodne.
11 Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12 Dwutlenek siarki (używany, jako substancja antyutleniająca, obecna np. w owocach suszonych, przetworzonych ziemniakach).
13 Łubin i produkty pochodne.
14 Mięczaki i produkty pochodne.
Skip to content