Jadłospis

Dzień Śniadanie Obiad Podwieczorek
 10.02.2025 Zupa mleczna z ryżem ,pieczywo mieszane z jajkiem gotowanym i szczypiorkiem bawarka

 

 

Alergeny: 1, 3, 7

Zupa krem  z warzyw z grzankami ,racuchy drożdżowe z cukrem pudrem ,mus jabłkowo-gruszkowy ,kompot

 

 

 

 

Alergeny: 1, 3, 9,7,

Budyń waniliowy bez cukru ,pałeczki kukurydziane ,herbata owocowa

 

Alergeny: 1, 3, 7,

 

Poniedziałek

11.02.2025 Płatki nesquik na mleku ,pół bułki z ziarnami z serkiem almette  z ziołami i zielonym ogórkiem ,herbata z cytryną

Alergeny: 1, 3, 7

Zupa  rosół z lanym ciastem i zielona pietruszką ,bitki wieprzowe w sosie własnym ,ziemniaki ,mizeria ,kompot   

 

        Alergeny: 1, 3, 7, 9,

Kisiel owocowy ,chlebek ryżowy ,herbata miętowa

 


 Alergeny: 1,7,3,

Wtorek
12.02.2025 Kiełbasa śląska pieczona z cebulą ,chleb z masłem ,ćwiartka pomidora ,herbata z cytryną

 Alergeny: 1, 3,6,7,

Zupa pomidorowa z ryżem i zieloną pietruszką ,kartacze z mięsem ,mandarynka ,kompot

 

Alergeny: 1, 3,7,9

Chlebek ryżowy z polędwica drobiową i białą rzodkiewką herbata miętowa

 

 

Alergeny: 1, 7,3,

 

Środa
13.02.2025 Kasza manna na mleku z musem z cynamonem ,chałka z masłem ,bawarka

 

 

Alergeny: 1, 3, 7,6

Zupa  kalafiorowa z ziemniakami i zielona pietruszką ,potrawka z warzywami z indyka ,ryż ,kompot

 

 

 

Alergeny: 1, 3, 7,9

Pól bułki  słonecznikowej z masłem i pastą z kiełbasy ,herbata z cytryną

 

 

Alergeny: 1, 3, 7,

Czwartek
14.02.2025 Pieczywo mieszane z masłem ,łososiem wędzonym  ,herbata z cytryną

Alergeny: 1, 3,7,

Zupa kapuśniak z ziemniakami ,paluszki rybne ,ziemniaki ,fasolka szparagowa  z wody ,kompot

 

 

Alergeny: 1, 3, 7,9,4

Jogurt naturalny z ziarnami z słonecznika ,herbata owocowa ,rogalik maślany z masłem 

 

Alergeny: 1, 3, 7,

Piątek

 

Dodatkowo na salach dostępna jest woda dla dzieci, które chcą pić.

Od dnia 13 grudnia 2014 r. weszła w życie ustawa, która nakazuje udzielanie informacji o zawarciu substancji alergizujących w poszczególnych daniach. W związku z tym od dziś na jadłospisie będzie można znaleźć poszczególne alergeny, jakie zawiera konkretne danie. Alergeny są ponumerowane.

W szkole stosuje się następujące przepisy zawarte w niżej wymienionych dokumentach:

  1. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. (Dz. U. z 2016r. poz. 1154)
    w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.
  2. Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 24 lipca 2015r. (Dz. U. z 2015r. poz. 1113)
    w sprawie warunków organizowania kształcenia, wychowania i opieki dla dzieci i młodzieży niepełnosprawnych, niedostosowanych społecznie i zagrożonych niedostosowaniem społecznym.
  3. Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006r. (Dz. U. z 2017r. poz. 149)
    o bezpieczeństwie żywności i żywienia

Podstawowe alergeny pokarmowe:

Numer alergenu Nazwa alergenu
1 Zboża zawierające gluten (pszenica- w tym orkisz i pszenica khorasan, żyto, jęczmień, owies, hybrydowe) a także produkty pochodne.
2 Skorupiaki i produkty pochodne.
3 Jaja i produkty pochodne.
4 Ryby i produkty pochodne.
5 Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
6 Soja i produkty pochodne.
7 Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą).
8 Orzechy drzewne: laskowe, włoskie, brazylijskie, nerkowca, pekan, pistacje/orzechy pistacjowe, makadamia, migdały
9 Seler i produkty pochodne.
10 Gorczyca i produkty pochodne.
11 Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12 Dwutlenek siarki (używany, jako substancja antyutleniająca, obecna np. w owocach suszonych, przetworzonych ziemniakach).
13 Łubin i produkty pochodne.
14 Mięczaki i produkty pochodne.
Skip to content