Dzień | Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
10.02.2025 | Zupa mleczna z ryżem ,pieczywo mieszane z jajkiem gotowanym i szczypiorkiem bawarka
Alergeny: 1, 3, 7 |
Zupa krem z warzyw z grzankami ,racuchy drożdżowe z cukrem pudrem ,mus jabłkowo-gruszkowy ,kompot
Alergeny: 1, 3, 9,7, |
Budyń waniliowy bez cukru ,pałeczki kukurydziane ,herbata owocowa
Alergeny: 1, 3, 7, |
Poniedziałek |
|||
11.02.2025 | Płatki nesquik na mleku ,pół bułki z ziarnami z serkiem almette z ziołami i zielonym ogórkiem ,herbata z cytryną
Alergeny: 1, 3, 7 |
Zupa rosół z lanym ciastem i zielona pietruszką ,bitki wieprzowe w sosie własnym ,ziemniaki ,mizeria ,kompot
Alergeny: 1, 3, 7, 9, |
Kisiel owocowy ,chlebek ryżowy ,herbata miętowa
|
Wtorek | |||
12.02.2025 | Kiełbasa śląska pieczona z cebulą ,chleb z masłem ,ćwiartka pomidora ,herbata z cytryną
Alergeny: 1, 3,6,7, |
Zupa pomidorowa z ryżem i zieloną pietruszką ,kartacze z mięsem ,mandarynka ,kompot
Alergeny: 1, 3,7,9 |
Chlebek ryżowy z polędwica drobiową i białą rzodkiewką herbata miętowa
Alergeny: 1, 7,3,
|
Środa | |||
13.02.2025 | Kasza manna na mleku z musem z cynamonem ,chałka z masłem ,bawarka
Alergeny: 1, 3, 7,6 |
Zupa kalafiorowa z ziemniakami i zielona pietruszką ,potrawka z warzywami z indyka ,ryż ,kompot
Alergeny: 1, 3, 7,9 |
Pól bułki słonecznikowej z masłem i pastą z kiełbasy ,herbata z cytryną
Alergeny: 1, 3, 7, |
Czwartek | |||
14.02.2025 | Pieczywo mieszane z masłem ,łososiem wędzonym ,herbata z cytryną
Alergeny: 1, 3,7, |
Zupa kapuśniak z ziemniakami ,paluszki rybne ,ziemniaki ,fasolka szparagowa z wody ,kompot
Alergeny: 1, 3, 7,9,4 |
Jogurt naturalny z ziarnami z słonecznika ,herbata owocowa ,rogalik maślany z masłem
Alergeny: 1, 3, 7, |
Piątek |
Dodatkowo na salach dostępna jest woda dla dzieci, które chcą pić.
Od dnia 13 grudnia 2014 r. weszła w życie ustawa, która nakazuje udzielanie informacji o zawarciu substancji alergizujących w poszczególnych daniach. W związku z tym od dziś na jadłospisie będzie można znaleźć poszczególne alergeny, jakie zawiera konkretne danie. Alergeny są ponumerowane.
W szkole stosuje się następujące przepisy zawarte w niżej wymienionych dokumentach:
- Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. (Dz. U. z 2016r. poz. 1154)
w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach. - Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 24 lipca 2015r. (Dz. U. z 2015r. poz. 1113)
w sprawie warunków organizowania kształcenia, wychowania i opieki dla dzieci i młodzieży niepełnosprawnych, niedostosowanych społecznie i zagrożonych niedostosowaniem społecznym. - Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006r. (Dz. U. z 2017r. poz. 149)
o bezpieczeństwie żywności i żywienia
Podstawowe alergeny pokarmowe:
Numer alergenu | Nazwa alergenu |
1 | Zboża zawierające gluten (pszenica- w tym orkisz i pszenica khorasan, żyto, jęczmień, owies, hybrydowe) a także produkty pochodne. |
2 | Skorupiaki i produkty pochodne. |
3 | Jaja i produkty pochodne. |
4 | Ryby i produkty pochodne. |
5 | Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne. |
6 | Soja i produkty pochodne. |
7 | Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą). |
8 | Orzechy drzewne: laskowe, włoskie, brazylijskie, nerkowca, pekan, pistacje/orzechy pistacjowe, makadamia, migdały |
9 | Seler i produkty pochodne. |
10 | Gorczyca i produkty pochodne. |
11 | Nasiona sezamu i produkty pochodne. |
12 | Dwutlenek siarki (używany, jako substancja antyutleniająca, obecna np. w owocach suszonych, przetworzonych ziemniakach). |
13 | Łubin i produkty pochodne. |
14 | Mięczaki i produkty pochodne. |