Od dnia 13 grudnia 2014 r. weszła w życie ustawa, która nakazuje udzielanie informacji o zawarciu substancji alergizujących w poszczególnych daniach. W związku z tym od dziś na jadłospisie będzie można znaleźć poszczególne alergeny, jakie zawiera konkretne danie. Alergeny są ponumerowane.
W szkole stosuje się następujące przepisy zawarte w niżej wymienionych dokumentach:
- Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. (Dz. U. z 2016r. poz. 1154)
w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach. - Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 24 lipca 2015r. (Dz. U. z 2015r. poz. 1113)
w sprawie warunków organizowania kształcenia, wychowania i opieki dla dzieci i młodzieży niepełnosprawnych, niedostosowanych społecznie i zagrożonych niedostosowaniem społecznym. - Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006r. (Dz. U. z 2017r. poz. 149)
o bezpieczeństwie żywności i żywienia
Podstawowe alergeny pokarmowe:
| Numer alergenu | Nazwa alergenu |
| 1 | Zboża zawierające gluten (pszenica- w tym orkisz i pszenica khorasan, żyto, jęczmień, owies, hybrydowe) a także produkty pochodne. |
| 2 | Skorupiaki i produkty pochodne. |
| 3 | Jaja i produkty pochodne. |
| 4 | Ryby i produkty pochodne. |
| 5 | Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne. |
| 6 | Soja i produkty pochodne. |
| 7 | Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą). |
| 8 | Orzechy drzewne: laskowe, włoskie, brazylijskie, nerkowca, pekan, pistacje/orzechy pistacjowe, makadamia, migdały |
| 9 | Seler i produkty pochodne. |
| 10 | Gorczyca i produkty pochodne. |
| 11 | Nasiona sezamu i produkty pochodne. |
| 12 | Dwutlenek siarki (używany, jako substancja antyutleniająca, obecna np. w owocach suszonych, przetworzonych ziemniakach). |
| 13 | Łubin i produkty pochodne. |
| 14 | Mięczaki i produkty pochodne. |
