Test
1.
Pszenicę miele się na:
ciasto,
makarony,
pieczywo,
mąkę.
2.
Produkt widoczny na zdjęciu otrzymujemy z:
żyta,
lnu,
ziemniaków,
nasion rzepaku.
3.
Do zbóż zaliczamy:
pszenicę i rzepak,
jęczmień i soję,
kukurydzę i pszenicę,
słonecznik i żyto.
4.
Z owsa produkuje się płatki owsiane, jak również:
płatki kukurydziane,
otręby,
karmi się nim zwierzęta gospodarskie,
pieczywo owsiane.
5.
Zboża to gatunki traw specjalnie wychodowane przez człowieka, aby dawały jak najwięcej
(
tu wpisz odpowiedź
)
6.
Z nasion rzepaku uzyskujemy _______ powszechnie stosowany w kuchni.
(
tu wpisz odpowiedź
)
7.
Rośliny oleiste to:
rzepak,
jęczmień,
żyto,
len.
8.
Nawozy to substancje zawierające dużo
(
tu wpisz odpowiedź
)
9.
Produkt na zdjęciu otrzymujemy z
(
tu wpisz odpowiedź
)
10.
Jest bardzo ważną rośliną uprawną. Gotowane bulwy, czyli podziemna część tej rośliny, są ważnym składnikiem tradycyjnej polskiej kuchni.
(
tu wpisz odpowiedź
)
11.
Jęczmień wykorzystuje się do produkcji
(
tu wpisz odpowiedź
)
12.
Do popularnych drzew i krzewów owocowych uprawianych w sadach zalicza się:
grusze,
jabłonie,
śliwy,
czereśnie.
Jeżeli dotarłeś do tego miejsca to możesz jeszcze wrócić
i coś poprawić !