Test


1.
Pszenicę miele się na:

ciasto,
makarony,
pieczywo,
mąkę.
2.
Produkt widoczny na zdjęciu otrzymujemy z:



żyta,
lnu,
ziemniaków,
nasion rzepaku.
3.
Do zbóż zaliczamy:

pszenicę i rzepak,
jęczmień i soję,
kukurydzę i pszenicę,
słonecznik i żyto.
4.
Z owsa produkuje się płatki owsiane, jak również:

płatki kukurydziane,
otręby,
karmi się nim zwierzęta gospodarskie,
pieczywo owsiane.
5.
Zboża to gatunki traw specjalnie wychodowane przez człowieka, aby dawały jak najwięcej

(tu wpisz odpowiedź)
6.
Z nasion rzepaku uzyskujemy _______ powszechnie stosowany w kuchni.

(tu wpisz odpowiedź)
7.
Rośliny oleiste to:

rzepak,
jęczmień,
żyto,
len.
8.
Nawozy to substancje zawierające dużo

(tu wpisz odpowiedź)
9.
Produkt na zdjęciu otrzymujemy z



(tu wpisz odpowiedź)
10.
Jest bardzo ważną rośliną uprawną. Gotowane bulwy, czyli podziemna część tej rośliny, są ważnym składnikiem tradycyjnej polskiej kuchni.

(tu wpisz odpowiedź)
11.
Jęczmień wykorzystuje się do produkcji

(tu wpisz odpowiedź)
12.
Do popularnych drzew i krzewów owocowych uprawianych w sadach zalicza się:

grusze,
jabłonie,
śliwy,
czereśnie.

Jeżeli dotarłeś do tego miejsca to możesz jeszcze wrócić
i coś poprawić !