PROJEKTY UCZNIÓW PODCZAS NAUCZANIA ZDALNEGO
Uczniowie z klas VII i VIII w trakcie nauczania zdalnego wykonują projekty z zakresu biologii i chemii.
To pierwszy z nich, którego autorkami są Julia Kula i Wiktoria Wiśniewska z klasy VIII a.
„CICHY ZABÓJCA – CUKIER”
Mało jest osób, które nie lubią słodyczy. Zazwyczaj chętnie sięgamy po różnego rodzaju słodkie pyszności. Jednak jak się okazuje, cukru zjadamy znacznie więcej niż wynosi dzienne zapotrzebowanie organizmu.
Dlatego tak ważne jest, aby wiedzieć ile faktycznie cukru zjadamy i ile go potrzebujemy? Jest to o tyle istotne, że zarówno nadmiar, jak i niedomiar cukru może nam zaszkodzić
i w konsekwencji doprowadzić do ciężkich chorób. Ile zatem cukru potrzebuje człowiek
w ciągu dnia? Jaka ilość cukru jest bezpieczna dla zdrowia?
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby w naszej diecie cukier stanowił mniej niż 10% dziennego zapotrzebowania kalorycznego.
Zalecana dawka: mniej niż 10% z 2000 kcal to równowartość 10 łyżeczek cukru ( 50 g).
Idealna dawka : mniej niż 5% z 2000 kcal to równowartość 5 łyżeczek cukru( 25 g).
Trzeba pamiętać, że średnie dzienne zapotrzebowanie na energię u dziecka jest dużo mniejsze niż osoby dorosłej, dlatego też ilościowy udział cukru w diecie dzieci i młodzieży powinien być dużo mniejszy.
Ważnym aspektem pozwalającym na kontrolę i ograniczenie spożywanych cukrów jest zwracanie uwagi na etykiety produktów spożywczych, a szczególnie na wartość opisaną jako “węglowodany, w tym cukry”. Im mniej cukrów w danym produkcie, tym większa szansa, że uda nam się zastosować do zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia.