Etwinning – czas na wspólne gotowanie
Jednym z naszych zadań w programie eTwinning jest przygotowanie prezentacji nt. wybranego kraju – w naszym przypadku jest to Hiszpania – i dwóch dań stamtąd pochodzących. Wszystko dobrze się złożyło, ponieważ w Miejskiej Bibliotece Publicznej w Żorach jest na wolontariacie rodowita Hiszpanka Cristina, która przyjęła nasze zaproszenie i zgodziła się, żeby razem z nami te pyszne potrawy przygotować.
Wspólnie przyrządziliśmy „Tortilla de patatas”, czyli coś w rodzaju omletu, tyle że na bazie ziemniaków i jajek, sałatkę z marchewki, ziemniaków, tuńczyka i kukurydzy oraz hiszpański deser „Arroz con leche”, czyli ryż z mlekiem i cynamonem. Uczniowie klasy 5c dzielnie obierali 2 kg ziemniaków, potem je smażyli i robili co Cristina kazała. Nie było im też ciężko stać przy kuchence i mieszać ryż z mlekiem, tak by nic nie przywarło. Niektórzy swój dyżur mieli na zmywaku, inni nakryli do stołu, bo nie mogło zabraknąć oczywiście upragnionej degustacji. Wszystko smakowało wyśmienicie. Dziękuję uczniom za zaangażowanie, Cristinie za poświęcony nam czas. Teraz czas przygotować prezentację i przygotować się do kolejnego zadania.